scroll down

Φροντίδα οικείων προσώπων και ατόμων με κινητικά προβλήματα

Χρήσιμες γνώσεις και πρακτικές συμβουλές σε όσους παρέχουν φροντίδα στο σπίτι σε ηλικιωμένα πρόσωπα του οικείου περιβάλλοντος αλλά και σε άτομα με κινητικά προβλήματα.

Η διαδικασία της έγερσης από την καθιστή Θέση

Η έγερση από την καθιστή θέση, το να σηκωθεί δηλαδή κάποιος όρθιος, αποτελεί μία διαδικασία πολύ πιο απαιτητική από τη βάδιση. Άλλωστε, οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ως μεγαλύτερη δυσκολία τους, το να σηκωθούν και όχι το να βαδίσουν ή να ανέβουν σκαλοπάτια, αυτό συμβαίνει επειδή η καταβαλλόμενη προσπάθεια για την έγερση, είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι της απαιτούμενης για την κίνηση.

Στατιστικά, το μεγαλύτερο μέρος των πτώσεων, καταγράφεται, κατά τη διαδικασία της έγερσης ή αμέσως μετά από αυτήν, κοντά στο κρεβάτι του ασθενούς.

Οι πτώσεις μπορεί να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για αυτόν το λόγο, είναι πολύ σημαντικό η όλη διαδικασία να γίνεται με ασφάλεια.

Οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να σηκωθεί κάποιος από την καρέκλα με ασφάλεια.

 • Επαρκές εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Το εύρος κίνησης στο ισχίο και στο γόνατο τουλάχιστον του ενός ποδιού θα πρέπει να είναι 110ο, δηλαδή μία κλίση ελαφρώς μεγαλύτερη από την ορθή γωνία.
 • Επαρκή μυϊκή δύναμη στα πόδια.
 • Επαρκή ιδιοδεκτικότητα και κιναισθησία, να αισθάνεται δηλαδή ο ασθενής το που βρίσκεται και τον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα μέλη του σώματος του.

Αναλύοντας τη διαδικασία της έγερσης, την χωρίζουμε σε 4 στάδια

frontida-ilikiomenon(2)

1ο Στάδιο  – Η προετοιμασία: Ο ασθενής φέρνει τους γλουτούς του στην άκρη της καρέκλας, είτε γλιστρώντας μπροστά, είτε μετακινώντας προς τα εμπρός τους γλουτούς του. Λυγίζει τα γόνατα του ώστε τα πέλματα του, να είναι όσο το δυνατόν πιο πίσω χωρίς όμως να ξεκολλάνε οι φτέρνες.

φροντίδα-στο-σπιτιimage00606

2ο Στάδιο: Από αυτήν την αρχική θέση ο ασθενής εκτελεί απότομα κάμψη του κορμού προς τα εμπρός, μέχρι να ξεκολλήσει η λεκάνη από το κάθισμα. Προσοχή, η κάμψη είναι στα ισχία, δηλαδή στους γοφούς, ενώ παράλληλα η οσφύ είναι σε έκταση.

image0088image01010

3ο Στάδιο: Τεντώνονται τα γόνατα ενώ η κάμψη του κορμού συνεχίζει να βρίσκεται προς τα εμπρός.

image01212

4ο Στάδιο: Ο κορμός ισιώνει, κάνει δηλαδή έκταση και το σώμα κατακτά την κατακόρυφη θέση.

image01414

Εμβιομηχανική ανάλυση της έγερσης από την καθιστή θέση

Οι επιστήμονες Υγείας και Αποκατάστασης έχουν ανάγκη από μετρήσιμα αντικειμενικά δεδομένα ανάλυσης και όχι μόνο από απλή οπτική παρατήρηση της διαδικασίας της έγερσης για να εντοπίσουν την αιτία της δυσκολίας έγερσης του ασθενή και να δημιουργήσουν εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης.

Το Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία διαθέτει τον εξειδικευμένο εξοπλισμό ώστε το επιστημονικό προσωπικό να δίνει λύση στα προβλήματα των ασθενών.

7 Πρακτικές συμβουλές

Οι παράγοντες που θα βοηθήσουν ή θα δυσκολέψουν την έγερση του ατόμου είναι οι εξής:

image016

Ύψος καρέκλας: Είναι η πιο σημαντική παράμετρος. Το ιδανικό ύψος του καθίσματος διαφέρει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το ύψος του καθενός. Για να υπολογιστεί το ιδανικό ύψος της καρέκλας θα πρέπει να ακολουθείται ο γενικός κανόνας. Για τον υπολογισμό του ιδανικού ύψους πρέπει να μετρηθεί η απόσταση του ασθενή από το πάτωμα σε καθιστή θέση με τα γόνατα σε ορθή γωνία 90 ο μέχρι το άνω σημείο του γόνατος και να πολλαπλασιαστεί με το 1,15.

image018

Η ύπαρξη μπράτσων στην καρέκλα: Βοηθά σημαντικά τον ασθενή διότι χρησιμοποιεί τα χέρια του κατά την έγερση μειωθεί η δύναμη της ώθησης έως και 30% της απαιτούμενης φόρτισης.

Η ύπαρξη πλάτης στην καρέκλα, δεν επηρεάζει τόσο την διαδικασία της έγερσης, όσο την προετοιμασία για αυτήν. Η απουσία της, καθιστά το κάθισμα λιγότερο αναπαυτικό και επισφαλές για άτομα με προβλήματα ισορροπίας

Η κλίση και το υλικό της καρέκλας: Καθίσματα με κλίση προς τα πίσω ή βαθειά από μαλακό υλικό, όπου ο ασθενής βουλιάζει μέσα (όπως καναπέδες) καθιστούν την διαδικασία δυσκολότερη.

 • Η στρατηγική της ορμής: Πολύ συχνά όταν κάποιος έχει μυϊκή αδυναμία επικαλείται τη στρατηγική της ορμής. Πριν καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια για να σηκωθεί, εκτελεί 2-3 ρυθμικές ταλαντώσεις με τον κορμό.
 • Η τοποθέτηση των ποδιών στο πάτωμα: Όταν τα πόδια είναι τοποθετημένα συμμετρικά, το βάρος κατανέμεται ομοιόμορφα μεταξύ τους. Όταν όμως το ένα εκ των δύο είναι πιο μπροστά, τότε το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο άλλο πόδι. Αυτό παρατηρείται πολύ συχνά σε ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί  Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Καλό θα ήταν να σημειωθεί ότι σε ορθοπεδικές παθήσεις, οι ασθενείς διδάσκονται αυτή τη τακτική έτσι ώστε να αποφύγουν να επιβαρύνουν υπερβολικά το πάσχον σκέλος.

Δυστυχώς όμως, όσοι έχουν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο δεν λαμβάνουν τη συγκεκριμένη ενημέρωση έτσι ώστε να αποφύγουν έναν ενδεχόμενο τραυματισμό από κάποια πτώση. Για αυτόν το λόγο οι οικείοι τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 • Βοήθεια κατά την έγερση : Το να σηκωθεί κανείς απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από το να καθίσει, για αυτό θα πρέπει να παρέχουμε μεγαλύτερη βοήθεια κατά την έγερση, απ’ότι κατά την επιστροφή του ασθενή στο κάθισμα.
 • Προσοχή!!

Πολύ συχνά οι ασθενείς όταν προσπαθούν να καθίσουν, κάνουν βήμα, στροφή και κάθισμα ταυτόχρονα με μια κίνηση. Αυτός ο τρόπος αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο μία πτώσης και το καλύτερο είναι οι ασθενείς να τον αποφεύγουν.

Χαραλάμπους Δημήτριος,

Φυσικοθεραπευτής

Share it
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Τα νέα της Ευεξίας