scroll down

Υπάρχει η θλίψη των γιορτών; Υπάρχουν τρόποι να την αντιμετωπίσουμε;

Μπορεί στις γιορτινές μέρες όλα γύρω μας να είναι στολισμένα και χαρούμενα. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι για όλους. Άραγε σας έχει τύχει να εχετε αρνητική διάθεση για κοινωνικές δραστηριότητες και για οικογενειακές στιγμές; Δυστυχώς η θλίψη των γιορτών είναι ένα πραγματικό γεγονός. Ο κανόνας πως στις γιορτές πρέπει ολοι να είμαστε χαρούμενοι, σίγουρα έχει και εξαιρέσεις. Άραγε τι σημαίνουν για τον καθένα μας τα Χριστούγεννα; Τι είναι αυτό που λέγεται μελαγχολία Χριστουγέννων και πως θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε και να περάσουμε όμορφα;

Η Αλέκα Παντζαρτζίδου, ψυχολόγος του Κέντρου αποκατάστασης Eυεξία μας δίνει μερικές συμβουλές που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε πολλούς από εμάς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δυσκολεύεται να κατανοήσει πως γίνεται «όλοι γύρω να είναι χαρούμενοι» . Σε αυτήν ακριβώς τη συνθήκη βασίζεται και η θλίψη των Χριστουγέννων. Δηλαδή, τη δυσκολια στην συναισθηματική προσαρμογή με τους υπόλοιπους ανθρώπους και στην ένταξη του εορταστικού κλίματος. Η κατάσταση αυτή στη συνέχεια και η διαφορετική αντίληψη των συναισθημάτων μεγεθύνει την αίσθηση της μοναξιάς και της εσωστρέφειας του ατόμου. Από που όμως πηγάζει αυτή η δυσκολία στην απόδοση των θετικών συναισθημάτων που προκαλούν οι γιορτές;

Αν ξεκινήσουμε από την παιδική μας ηλικία μπορούμε να παρατηρήσουμε πως ο καθένας μας εχει διαφορετικούς λόγους που μπορεί να τον εμπόδισαν να βιώσει χαρούμενες γιορτές και να προσεγγίσει τους οικείους του. Η άσχημη παιδική ηλικία και οι τραυματικές αναμνήσεις τείνουν να υπενθυμίζονται σε αυτόν που τις έχει βιώσει ξυπνώντας συναισθήματα μοναξιάς.

Ενας άλλος παράγοντας που συμβάλει στην ενίσχυση της θλίψης των γιορτών είναι και τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούνται κατά τη διαρκεια μιας ασθένειας ή νοσηλείας σε νοσοκομειακό χωρο.Η ήδη υπάρχουσα αρνητική συναισθηματική φόρτιση από μια ασθένεια, γίνεται ακόμα πιο έντονη κατά τη διάρκεια των γιορτών. Η απουσία ενός αγαπημένου προσώπου από το γιορτινό σπίτι είναι πιο αισθητή απ’ ότι στην καθημερινότητα και ως συνέπεια αυτού το εορταστικό κλίμα μετατρέπεται σε πένθιμο. Για τα άτομα που έχουν συγγενείς με ασθένειες η συναισθηματική αντιστοίχηση με άλλους ανθρώπους γίνεται πολύ πιο δύσκολη και αυτό μεγεθύνει το συναίσθημα της μοναξιάς και του ψυχικού πόνου.

Στη σημερινή πραγματικότητα η οποία χαρακτηρίζεται από οικονομική δυσχέρεια, τα λαμπερά ρεβεγιόν και τα αμέτρητα δώρα σε πολλούς φαντάζουν σαν όνειρο. Είναι γεγονός πως η ανεργία και η αδυναμία των ανθρώπων να προσφέρουν στους δικούς τους αυτά που κάθε χρόνο έδιναν όπως δώρα, ταξίδια και ρεβεγιόν δημιουργούν συναισθήματα ανεπάρκειας, ενοχικότητας και απογοήτευσης. Η άσχημη αυτή ψυχολογία μεταδίδεται και στην οικογένεια και ως συνέπεια αυτών οι γιορτινές στιγμές προκαλούν δυσφορία.

 

Μέσα σε όλη αυτή τη δύσκολη συναισθηματική κατάσταση που προκαλούν κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες, μπορούμε να βρούμε απλούς καθημερινούς τρόπους για να την αντιμετωπίσουμε και να νιώσουμε καλύτερα.

Θέτουμε χαμηλές προσδοκίες που αντικατοπτρίζουν τη δική μας πραγματικότητα.

Η φράση πως «πρέπει πάντα να περνάμε καλά τα Χριστούγεννα και να διασκεδάζουμε» θα ήταν βοηθητικό να μην υπάρχει στις σκέψεις και στς προσδοκίες των γιορτινών ημερών.

Δίνουμε προσοχή στον εαυτό μας.

Αφήνουμε στην άκρη τις σκέψεις για την τέλεια χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ή το τέλειο δείπνο και επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας. Αν το καθιερωμένο πρότυπο γιορτών, μας προκαλεί άγχος φιάχνουμε το δικό μας εορταστικό πρόγραμμα. Με δεδομένο τις δικές μας προσωπικές ανάγκες και όχι αυτές που θέλουν οι άλλοι, συμπεριλαμβάνουμε στο πρόγραμμα δραστηριότητες που μας ευχαριστούν και μας γεμίζουν θετική ενέργεια.

Κρατάμε τον έλεγχο των οικονομικών μας.

Το μυστικό για να περάσουμε καλά σίγουρα δεν είναι τα πολά χρήματα.Ορίζουμε εμείς οι ίδοι το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε και φιάχνουμε τη λίστα μας χωρίς να υπερβάλλουμε. Οικονομικές λύσεις πάντα υπάρχουν αρκεί να κάνουμε μια καλή έρευνα.’Οσον αφορά τα δώρα των Χριστουγέννων μπορούμε να δημιουργήσουμε και κάποια μονοι μας χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Εκμεταλλεύομενοι τις προσφορές των ημερών μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με οικονομικές προτάσεις.

Απευθυνόμαστε σε έναν ειδικό όταν δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας.

Καταστάσεις όπως ασθένειες, παρατεταμένη νοσηλεία σε νοσοκομειακό χώρο και ξαφνικές αλλαγές στην καθημερινότητα κατά την περίοδο των γιορτών προσδίδουν συχνά ψυχική δυσφορία σχετιζόμενη με την κατάθλιψη. Οι περιπτώσεις αυτές χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από κάποιον ειδικό. Στο κέντρο αποκατάταστασης Eυεξία αντιμετωπίζουμε καθημερινά τέτοιες καταστάσεις με στόχο τη μείωση των εσωτερικών συναισθηματικών εντάσεων. Ιδιαίτερα τις γιορτινές μέρες στις οποίες παρουσιάζεται το φαινόμενο της θλίψης των γιορτών, ενθαρρύνουμε τους συνοδούς να επισκέπτονται συστηματικά και χωρίς χρονικούς περιορισμούς τους αγαπημένους τους ανθρώπους προκειμένου να περάσουν μαζί τις γιορτές με όμορφες οικογενειακές στιγμές. Επίσης αναπτύσσουμε ένα πλαίσιο ποικίλων εορταστικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουμε ενεργά όλοι, τόσο ασθενείς και συνοδοί όσο και το προσωπικό.

Σύντομα αναπτύξαμε παραπάνω κάποιους τρόπους αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από το κλίμα των εορτών. Ο καθένας από μας όμως μπορεί να δημιουργήσει και δικούς του τρόπους αντιμετώπισης, αρκεί να προσαρμόζονται σε αυτά που ο ίδιος έχει πραγματικά ανάγκη.

Η ομάδα της Eυεξίας εύχεται σε όλους σας καλές γιορτές! Ας περάσουμε αυτές τις γιορτές όπου κι αν βρισκόμαστε, με τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας και με τον τρόπο που μπορούμε τη δεδομένη στιγμή της ζωής μας….

Καλά Χριστούγεννα!

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Τα νέα της Ευεξίας