scroll down

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Οδηγός επιστροφής στο σπίτι

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο σε εσάς και την οικογένειά σας.

Τι μπορώ να περιμένω όταν πάω σπίτι;

Όταν εγκαταλείψετε το κέντρο αποκατάστασης θα πάρετε μαζί σας το ενημερωτικό κατά το εξιτήριό σας. Αυτό καλύπτει όλες τις απαραίτητες εκείνες ρυθμίσεις για τη φροντίδα σας στο σπίτι και κάθε ειδικό εξοπλισμό που μπορεί να χρειαστείτε. Το να επιστρέψετε σπίτι μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να σας τρομάζει αρχικά. Μπορεί να μην έχετε αποκατασταθεί πλήρως και μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε την αποκατάστασή σας ως εξωτερικό ασθενής. Μπορεί επίσης να έχετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη κάθε μέρα από εδώ και στο εξής.

Βοηθήματα και προσαρμογές

Τα βοηθήματα είναι αντικείμενα όπως για παράδειγμα βοηθητικά καθίσματα για το μπάνιο ή της χρήσης της τουαλέτας, εξοπλισμού κουζίνας και μπλοκ για να αυξηθεί το ύψος των καρεκλών ή των κρεβατιών. Οι προσαρμογές περιλαμβάνουν κεκλιμένες ράμπες για εύκολη πρόσβαση στη περίπτωση χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου, κουπαστές και λαβές για να ανεβείτε  τις σκάλες ή μερικές φορές ανελκυστήρες σκαλοπατιών.

Εξοπλισμός

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που ειδικεύονται στον εξοπλισμό που μπορεί να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα στις δραστηριότητες της καθημερινής σας ζωής. Ένας επαγγελματίας υγείας μπορεί να σας συμβουλέψει για το ποιος εξοπλισμός είναι ο κατάλληλος για εσάς και από πού μπορείτε να το προμηθευτείτε αν υπάρχει κάτι που πρέπει να αγοράσετε.

Κούραση

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι κάτι που επηρεάζει τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά του, και συνήθως γίνεται πιο εμφανής κατά την επιστροφή στο σπίτι από την κλινική.

Η κούραση μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι διαφορετική από την αίσθηση της απλής κούρασης και δεν σχετίζεται με το πόσο απασχολημένος ή ενεργητικός είστε. Ο καθένας μας μπορεί να αισθάνεται κουρασμένος μερικές φορές και αυτό συχνά ξεπερνιέται μετά από ανάπαυση, αλλά η κούραση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε σας να μην έχετε την ενέργεια να κάνετε απολύτως τίποτα ή να αισθάνεστε συνεχώς βεβαρημένοι. Μερικές φορές μπορεί να αισθανθείτε τη κόπωση να έρχεται εντελώς ξαφνικά και το μόνο που μπορείτε και πρέπει να κάνετε σε αυτό το σημείο είναι να ξεκουραστείτε μέχρι αυτό να περάσει.

Αν και η κόπωση τείνει να πηγαίνει αργά και σταθερά καλύτερα, μπορεί να χρειαστούν μήνες ή και χρόνια για να επιλυθεί πλήρως.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αγγειακό εγκεφαλικό περιγράφουν ότι έχουν καλές μέρες και κακές μέρες – μέρες που αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα και μέρες όπου πρέπει να ξεκουραστούν περισσότερο επειδή αισθάνονται πιο κουρασμένοι. Καθώς η ανάρρωση εξελίσσεται, οι καλές ημέρες τείνουν να αυξάνονται και οι κακές ημέρες τείνουν να μειώνονται. Συχνά τα σημάδια κόπωσης δεν είναι προφανή στους άλλους ανθρώπους, για αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουν το πώς αισθάνεστε. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας και να λάβετε υποστήριξη αν αντιμετωπίζετε κόπωση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Το κλειδί για την υπερνίκηση της κούρασης είναι να κάνετε τον εαυτό σας να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι δικό σας λάθος. Η αποδοχή ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ξεπεραστεί η κόπωση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε καλύτερα μακροπρόθεσμα.

Καθημερινή ρουτίνα

Η καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι μπορεί να είναι χρήσιμη. Θα ΄΄σπάσει΄΄ την ημέρα σας και θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τον εαυτό σας σύμφωνα με την ενέργειά σας. Όταν εξετάζετε μια καθημερινή ρουτίνα, εξετάστε τις δικές σας ανάγκες καθώς και όποιον άλλο ζει στο σπίτι μαζί σας και/ή σας φροντίζει. Σκεφτείτε τις καθημερινές εργασίες που πρέπει να γίνουν και μάθετε ποιες από αυτές μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, αυτές που χρειάζεστε βοήθεια και εκείνες που χρειάζεστε για να μάθετε ξανά πώς να κάνετε. Σκεφτείτε το χρόνο που θα χρειαστεί να κάνετε αυτές τις εργασίες. Εάν κουραστείτε, προσπαθήστε να κάνετε τα πιο απαιτητικά σε ενέργεια καθήκοντα κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας, όταν θα έχετε την περισσότερη ενέργεια, αλλά και να είστε ευέλικτοι ώστε να προγραμματίσετε και το χρόνο ανάπαυσης. Είναι σημαντικό να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο δραστήριοι. Προσπαθήστε να συνεχίσετε με χόμπι, κοινωνικές ή άλλες υποχρεώσεις  όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν μπορείτε, προσπαθήστε να πάρετε λίγο φρέσκο ​​αέρα καθημερινά!

Μείνετε ενεργοί και κρατήστε επαφές

Πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αισθάνονται συνειδητά την αδυναμία τους, τις δυσκολίες ομιλίας τους ή και άλλα προβλήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απροθυμία να βλέπουν φίλους και να βγαίνουν έξω, αλλά το να αρχίσεις να  κοινωνικοποιείσαι και πάλι είναι ένα σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο να πηγαίνετε σε μέρη που πήγατε πριν το εγκεφαλικό εξαιτίας σωματικών προβλημάτων ή ίσως να ανησυχείτε ότι δεν θα είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα προβλήματα αυτά όταν είστε εκτός. Μπορεί να φαίνεται ευκολότερο να μείνετε στο σπίτι, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση, αίσθημα μοναξιάς και χαμηλής διάθεσης. Συχνά υπάρχει μια λύση για την υπέρβαση των πρακτικών δυσκολιών, για παράδειγμα μέσω της υποστήριξης άλλων ή τη χρήση αμαξιδίου εάν σας βοηθά να σας βγείτε έξω. Προσπαθήστε να μείνετε σε επαφή με τους στενούς φίλους σας, ενθαρρύνοντάς τους να επισκεφθούν ή, εάν μπορείτε να το διαχειριστείτε, να σχεδιάσετε σύντομα ταξίδια μαζί τους. Βοηθάει αν οι φίλοι σας ξέρουν τι μπορείτε και δεν μπορείτε να κάνετε και, όπως συμβαίνει σε όλες τις φάσεις αποκατάστασης, θυμηθείτε να ρυθμίσετε τον εαυτό σας. Οι νέες φιλίες και οι νέες κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί αρχικά να φαίνονται τρομακτικές, αλλά η συνάντηση με τους νέους ανθρώπους μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν με την παρέα άλλων ανθρώπων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο για να είναι ευεργετικές για την ανταλλαγή εμπειριών. Παραμένοντας θετικός, η διατήρηση της ενεργητικότητάς σας και των σχέσεών σας είναι το κλειδί για την ανάκαμψή σας.

 

Αντιμετώπιση των συναισθηματικών πτυχών του εγκεφαλικού επεισοδίου

Η συμβολή σε ό, τι συνέβη σε σας είναι ένα σημαντικό στάδιο στην αποκατάστασή σας και μπορεί να χρειαστεί χρόνος. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ταξίδι του εγκεφαλικού επεισοδίου και ο ρυθμός ανάκαμψης του καθενός είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος για το πώς αισθάνεστε ή αντιμετωπίζετε, αλλά εάν μπορείτε, προσπαθήστε να συζητήσετε τα συναισθήματά σας με κάποιον που εμπιστεύεστε. Πολλοί άνθρωποι που επηρεάζονται από την εμπειρία του εγκεφαλικού επεισοδίου έχουν ποικίλα συναισθήματα και συναισθήματα όπως:

 • Φόβοι και ανησυχίες – είναι φυσιολογικό το σοκ, η δυσπιστία και η αίσθηση της απώλειας να επηρεάσουν εσάς και την οικογένειά. Μπορεί να αισθάνεστε φοβισμένοι από παραλείψεις στη μνήμη ή φοβισμένοι ότι μπορεί να συμβεί και άλλο επεισόδιο.
 • Θυμός και απογοήτευση – ίσως να είστε θυμωμένοι για το τι συνέβη σε σας ή να απογοητευτείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε ό, τι θα μπορούσατε να κάνετε πριν, ειδικά εάν έχετε δυσκολία στην επικοινωνία. Μερικές φορές το αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί επίσης να σας κάνει πιο ευερέθιστους με τους ανθρώπους γύρω σας και μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε επηρεαστεί από διακυμάνσεις της διάθεσης, γεγονός που μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τη δική σας και της οικογένειάς σας.
 • Κατάθλιψη και άγχος – πιθανόν να αισθανθείτε ανήσυχοι ή αναστατωμένοι και αυτό είναι φυσιολογικό. Η αίσθηση της κατάθλιψης είναι φυσιολογική μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά εάν αισθάνεστε πεσμένος τις περισσότερες φορές θα μπορούσατε να πάρετε αντικαταθλιπτικά αφού συμβουλευτείτε πάντα τον ιατρό σας.
 • Ένταση στις σχέσεις – ευερεθιστότητα και αυξημένα συναισθήματα μπορούν να φέρουν πίεση στις σχέσεις καθώς μπορεί να διαπιστώσετε ότι κατευθύνετε το θυμό σας και τις απογοητεύσεις σας σε όσους είναι πιο κοντά σε εσάς και εκείνους που τουλάχιστον σκοπεύετε να βλάψετε. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι η οικογένειά σας και οι φίλοι σας μπορεί να αγωνίζονται να καταλάβουν πώς αισθάνεστε.
 • Απώλεια αυτοπεποίθησης – η αίσθηση της έλλειψης εμπιστοσύνης και χαμηλής αυτοεκτίμησης είναι συχνή μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερης ανεξαρτησίας και να χρησιμοποιήσετε οποιεσδήποτε ευκαιρίες που προκύπτουν για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη φροντίδα σας, τη μάθηση νέων δεξιοτήτων ή τον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων για την επίτευξη.
 • Έλλειψη κινήτρων – η αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι συνήθως σταδιακή και αποτελείται από μικρούς αλλά σημαντικούς στόχους και επιτεύγματα. Εάν αισθάνεστε κουρασμένοι και πεσμένοι, αυτό μπορεί να επηρεάσει το κίνητρά σας να ανακάμψετε πιο γρήγορα και να βγείτε έξω ξανά. Ο καθορισμός μικρών αλλά εφικτών στόχων μπορεί να σας φανεί τρομακτικός αρχικά, αλλά μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να παραμείνετε θετικοί και παρακινημένοι. Είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουμε όσο το δυνατόν αισιόδοξοι. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι η καλή και κακή μέρα είναι φυσιολογική και πρέπει να θυμάστε να ρυθμίζετε τον εαυτό σας. Υπάρχουν όρια σε ό, τι μπορείτε να επιτύχετε σε οποιαδήποτε μέρα!

 

Σχέσεις

 

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν επηρεάζει μόνο εσάς, αλλά και όλους τους γύρο σας επίσης. Οι σχέσεις μπορούν να είναι σύνθετες και συχνά μπορούν να επηρεαστούν από τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας. Η οικογένεια και οι φίλοι μπορεί επίσης να αγωνίζονται για να καταλάβουν πώς νιώθετε και πρέπει να είστε ειλικρινής μαζί τους. Μιλώντας σε αυτούς για τα συναισθήματά σας και προσπαθώντας να καταλάβετε πώς αισθάνονται μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Η προσαρμογή στη ζωή μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιθανό να σημαίνει αλλαγή  και για τον σύντροφό σας, όσο και για εσάς και έτσι οι σχέσεις μπορούν να τεθούν υπό στρες. Συναισθηματικές αλλαγές, σωματικά προβλήματα και δυσκολίες σχέσεων μπορεί επίσης να έχουν επίδραση στη σεξουαλική σας ζωή.

Οδήγηση

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η ικανότητά σας να οδηγείτε με ασφάλεια μπορεί να επηρεαστεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής ή οπτικής ανεπάρκειας, ή μπορεί να έχετε δυσκολία συγκέντρωσης για μεγάλες χρονικές περιόδους. Μετά και από ένα μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν επιτρέπεται να οδηγείτε τους πρώτους μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα θα πρέπει να δείτε τον ιατρό σας που μπορεί να σας δώσει συμβουλές σχετικά με το εάν μπορείτε να ξεκινήσετε πάλι τη οδήγηση. Ίσως χρειαστεί να σας παραπέμψει για αξιολόγηση της ικανότητας σας για οδήγηση και πάλι. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε την εταιρεία ασφάλισης αυτοκινήτου σας ότι έχετε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Επιστροφή στην εργασία

 

Τα αποτελέσματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορούν να προκαλέσουν ιδιαίτερες προκλήσεις αν εργαζόσασταν προηγουμένως. Μπορεί να υπάρξει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή σας από την άποψη της απόκτησης ζωής και του ρόλου σας στην οικογένειά και στην κοινωνία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι μη ρεαλιστικοί σχετικά με την επιστροφή στην εργασία και έτσι κοιτάζουν να κάνουν πάρα πολλά, πολύ σύντομα. Η κούραση, τα γνωστικά προβλήματα όπως η απώλεια μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης μπορεί να σημαίνει ότι η επιστροφή στην εργασία σας μπορεί να μην είναι δυνατή ή να μην είναι κατάλληλη για εσάς πια. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσετε με ειλικρίνεια με τον εργοδότη σας, ώστε να μην ασκήσετε υπερβολική πίεση σε εσάς, για να εκτελέσετε και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε εύλογες προσαρμογές στο ρόλο σας ή στο χώρο εργασίας σας. Η  μερική απασχόληση ή ο μειωμένος φόρτος εργασίας μπορεί να είναι κάτι εφικτό. Μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας εάν τα πράγματα δεν λειτουργήσουν όπως εσείς θα θέλατε ή όπως ήταν ακριβώς πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο. Πολλοί άνθρωποι επιτυγχάνουν την επιστροφή στην εργασία. Κάποιοι το βλέπουν ως μια ευκαιρία να δοκιμάσουν κάτι άλλο, να εργαστούν από το σπίτι ή να αναλάβουν μια νέα πρόκληση.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

 

 

Είναι πιθανό να πάθω ξανά εγκεφαλικό επεισόδιο;

 

Έχοντας ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο να αποκτήσετε και άλλο. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο να συμβεί αυτό. Αυτά περιλαμβάνουν:

 • Τη λήψη των φαρμάκων σας όπως έχουν συνταγογραφηθεί
 • Διαχείριση της αρτηριακής σας πίεσης
 • Διαχείριση της χοληστερόλης σας
 • Έλεγχος του διαβήτη (εάν είναι απαραίτητο)
 • Προσαρμογή του τρόπου ζωής σας για τη μείωση των κινδύνου.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Παύση του καπνίσματος
 • Μια υγιεινή και ποικίλα διατροφή
 • Διατήρηση ενός υγιούς βάρους
 • Διατήρηση της σωματικής δραστηριότητας
 • Ελαχιστοποίηση της πρόσληψης αλκοόλ

 

Επιμέλεια Κειμένου

Γουγλίδης Βασίλης

Προϊστάμενος  Θεραπευτικού τμήματος

Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία ,

Θεσσαλονίκη 2019

 

 

 

Share it
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Τα νέα της Ευεξίας