scroll down

Εορταστικά γεύματα και Διαβήτης: Τι πρέπει να προσέξουμε;

Οικογένεια και φίλοι γύρω από ένα τραπέζι με πεντανόστιμα φαγητά και γλυκά;;;

Ναι, ήρθαν οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Μία περίοδος, που χαρακτηρίζεται από μεγάλα γεύματα, πολλά γλυκά, άφθονο αλκοόλ και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.

Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτη ή αν έχετε στο κοντινό σας περιβάλλον κάποιο διαβητικό άτομο, ίσως ανησυχείτε για όλα αυτά που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, το αίσθημα ανησυχίας μπορεί να είναι ακόμη πιο έντονο, εάν έχετε προγραμματίσει να παρευρεθείτε σε εορταστικό γεύμα σε κάποιο φιλικό σπίτι, σε εστιατόριο ή σε ξενοδοχείο με μπουφέ.

Όπως όλες τις ημέρες του χρόνου, έτσι και τις ημέρες των εορτών το διαιτολόγιο των διαβητικών πρέπει να χαρακτηρίζεται από ισορροπία!

Ακολουθήστε λοιπόν, τις παρακάτω συμβουλές, ώστε να μπορέσετε να κρατήσετε σε γενικές γραμμές το σάκχαρο σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

 • Ακολουθήστε το ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής σας κανονικά, ώστε να μην έχετε έντονο αίσθημα πείνας όταν καθίσετε στο εορταστικό τραπέζι και οδηγηθείτε σε υπερβολές.
 • Παραγγείλτε πρώτοι σε ένα εστιατόριο ή σερβιριστείτε πρώτοι σε ένα μπουφέ. Οι έρευνες δείχνουν, ότι μπορούμε να παρασυρθούμε σημαντικά από τις διατροφικές επιλογές των υπολοίπων ατόμων στο τραπέζι.
 • Προσπαθήστε να ενημερωθείτε από πριν για το εορταστικό μενού. Εάν γνωρίζετε τα φαγητά που θα καταναλώσετε στο εορταστικό γεύμα, θα μπορέσετε να προγραμματίσετε πιο εύκολα τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας και τα ισοδύναμα των υδατανθράκων σε κάθε ένα από αυτά.
 • Ο προγραμματισμός παίζει σημαντικό ρόλο στο διαβητικό μενού, οπότε καλό είναι να γνωρίζετε την ώρα που θα πραγματοποιηθεί το κύριο γεύμα. Μη διστάσετε, να καταναλώσετε πιο πριν ένα σνακ που θα σας «φρενάρει» μπροστά σε όλα τα εορταστικά εδέσματα.
 • Μην ξεχάσετε, να μοιράσετε τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακές σε όλα τα γεύματα της ημέρας, και στο κύριο γεύμα να γεμίσετε το μισό σας πιάτο με σαλάτα, με 1 παλάμη πρωτεΐνη και με μικρή ποσότητα συνοδευτικού (π.χ. λίγο ρύζι, πατάτες φούρνου κλπ). Αποφύγετε τα λιπαρά τυριά, τα αλλαντικά, τις σαλάτες με σος μαγιονέζας και το ψωμί μαζί με το γεύμα σας.
 • Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών στην εορταστική περίοδο, οπότε καλό είναι να μην τα έχετε στο σπίτι. Εάν στο εορταστικό γεύμα δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε ένα γλυκό χωρίς ζάχαρη (π.χ. με στέβια) και δεν μπορείτε να αντισταθείτε, προσπαθήστε να απολαύσετε μόνο 1-2 κουταλιές  από το επιδόρπιο. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να προσέξετε τη συνολική ποσότητα των υδατανθράκων στο γεύμα σας.
 • Ακόμα, πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα την ποσότητα του αλκοόλ που θα καταναλώσετε. Αποφύγετε το ποτό με άδειο στομάχι, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ένα σνακ με βάση την πρωτεΐνη, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης και των αποτελεσμάτων του αλκοόλ. Προσπαθήστε να είσαστε προσεκτικοί με το σνακ που θα καταναλώσετε πριν τον ύπνο (π.χ. κάποιο σνακ με σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη) και εάν λαμβάνετε ινσουλίνη, καλό είναι να έχετε δίπλα σας κατά τη διάρκεια του ύπνου ένα χυμό, ώστε να το καταναλώσετε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας.
 • Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από το κανονικό, μπορεί να ευθύνονται τα πιο «βαριά» εορταστικά φαγητά ή η αλλαγή της διατροφικής σας ρουτίνας. Μην σας ανησυχήσουν 1-2 μεμονωμένες αυξημένες τιμές, καθώς αυτό δεν θα επηρεάσει τον μακροπρόθεσμο έλεγχο του διαβήτη. Φυσικά, οι συχνές αυξημένες τιμές θα πρέπει να σας προβληματίσουν και να προσέξετε περισσότερο τις διατροφικές σας επιλογές.
 • Σίγουρα η εορταστική περίοδος αποτελεί ευκαιρία για ξεκούραση, αλλά καλό είναι να μην μείνετε κολλημένοι στον καναπέ και να περπατάτε καθημερινά.

Πηγή: www.diabetes.org.uk

Μαρούδα Κωνσταντίνα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

Κέντρο Αποκατάστασης Ευεξία , Θεσσαλονίκη 2018

 

 

Share it
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Τα νέα της Ευεξίας