scroll down

Καραντίνα: Πως θα ξεπεράσουμε το αίσθημα κοινωνικής απόμόνωσης;

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά συχνά – αλλά όχι πάντα- μπορούν να επιδράσουν αρνητικά τόσο στην ψυχική όσο στη σωματική υγεία ενός ανθρώπου.

Αν βρεθείτε σε συνθήκη καραντίνας , σημαίνει ότι περνάτε πολύ χρόνο μόνοι σας ή με μέλη της οικογένειας σας . Τότε, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνετε μερικά από αυτά τα πράγματα που συνήθως δεν έχετε χρόνο, όπως ξεκούραση, ψυχαγωγία, φροντίδα υγείας, συζητήσεις με τους αγαπημένους σας, ενασχόληση με το σπίτι. 

Παρακάτω,  η ομάδα του τμήματος ψυχολογικής υποστήριξης της Ευεξίας σας παραθέτει  χρήσιμες συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε τον περιορισμό, επιλέγοντας να κάνετε πράγματα που σας κρατούν ψυχικά και σωματικά υγιείς.

 

– Διαμορφώστε και διατηρήστε όσο το δυνατόν περισσότερο μια καθημερινή ρουτίνα για να μπορέσετε να διαχειριστείτε τον χρόνο σας δημιουργικά και αποτελεσματικά.

– Φροντίστε την διατροφή σας, μαγειρέψτε για τον εαυτό σας και απολαύστε το γεύμα σας.  

– Ασκηθείτε με ασκήσεις από το διαδίκτυο, χορό, περπάτημα γύρω από το σπίτι. Η άσκηση είναι αποδεδειγμένη θεραπεία για την βελτίωση της διάθεσης .

– Ξεκουραστείτε και κάντε αυτό που σας βοηθά να χαλαρώσετε: επιτραπέζια παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων, ζωγραφική, μουσική, εργόχειρο, ταινία. 

– Τακτοποιήστε προσωπικά σας αντικείμενα ή/και αλλάξτε διακόσμηση στο σπίτι. 

– Συζητήστε με τα άλλα μέλη της οικογένειας σχετικά με τον ιό.  Παρατηρήστε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματα σας και επικοινωνήστε τα. Ο φόβος, η ματαίωση, η μοναξιά είναι φυσιολογικά συναισθήματα που μπορεί να ανακύψουν. Αποδεχτείτε τα και μοιραστείτε τα. Ωστόσο, παραμείνετε σε αυτό που συμβαίνει τώρα με ρεαλιστικές πληροφορίες, χωρίς να προτρέχετε στο μέλλον με φοβικές σκέψεις. Το χιούμορ μπορεί να δράσει προστατευτικά υπέρ της ψυχικής σας υγείας .

– Αφιερώστε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά σας: παίξτε, ζωγραφίστε, συζητήστε, κάντε επαναλήψεις στα μαθήματα της χρονιάς ή σε σχολικά φύλλα εργασίας. 

– Λάβετε όσο το δυνατόν περισσότερο υπόψη τις ανάγκες κάθε ατόμου όταν σχεδιάζετε δραστηριότητες. Αποδεχθείτε ότι ενδέχεται να προκύψουν διαφωνίες και επιχειρήματα. Προσπαθήστε να επιλύσετε γρήγορα τα ζητήματα. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να περνάτε κάθε στιγμή της καραντίνας μαζί. Βεβαιωθείτε, ότι ο καθένας έχει την ευκαιρία να περάσει λίγο χρόνο μόνος. 

– Αν αισθάνεστε αμήχανα ή “στιγματισμένοι”, σκεφτείτε ότι δεν διαφέρετε σε τίποτα από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους που είναι σε καραντίνα. Η καραντίνα μας αφορά όλους.

– Χρησιμοποιήστε τα κοινωνικά σας δίκτυα (email, τηλέφωνο) για να μιλήσετε με φίλους και γνωστούς. Θα διαπιστώσετε ότι δεν είστε ούτε οι μόνοι σε αυτήν την κατάσταση αλλά ούτε και μόνοι.

– Περιορίστε το χρόνο που ψάχνετε στις οθόνες και ενημερωθείτε για μέτρα υγιεινής και ανακοινώσεις από αξιόπιστες πηγές https://www.moh.gov.gr/articles/epitroph-promhtheiwn-ygeias/enhmerwsh/ ). Θα νιώσετε πιο ήρεμοι και καλύτερα πληροφορημένοι.

– Σκεφτείτε πως ήδη αντιμετωπίσατε με επιτυχία δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν και πιστέψτε ότι θα τα καταφέρετε και αυτήν τη φορά. 

 

Θυμηθείτε.. η καραντίνα είναι μια προσωρινή κατάσταση!

Χρήσιμες πηγές :

 

Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης 

Αλέκα Πατντζαρτζίδου , Ψυχολόγος

Δήμητρα Μηναριτζή , Ψυχολόγος

Κέντρο Αποκτάστασης Ευεξία , Θεσσαλονίκη

Μάρτιος 2020

 

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Τα νέα της Ευεξίας