scroll down

Εικονική πραγματικότητα

Τι είναι η εικονική πραγματικότητα;

Η εικονική πραγματικότητα (Ε.Π)  είναι μια ευρεία έννοια, που περιγράφεται ως μια προηγμένη μορφή της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή .  Βασίζεται σε ένα διαδραστικό, πολυαισθητηριακό περιβάλλον προσομοίωσης που λαμβάνει χώρα σε πραγματικό χρόνο παρουσιάζοντας στους χρήστες την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες μέσα σε περιβάλλοντα, που εμφανίζονται αντικείμενα και γεγονότα παρόμοια με του πραγματικού κόσμου. Υπάρχουν δυο τύποι, Ε.Π με  πλήρη εμβύθιση όπως για παράδειγμα 3D γυαλιά head-mounted display Technologie (HMD) και Ε.Π χωρίς πλήρη εμβύθιση όπου η αλληλεπίδραση γίνεται  με τη βοήθεια συνοδευτικών συσκευών όπως οθόνες, ανιχνευτές κίνησης  εντοπίζοντας τις κινήσεις των αρθρώσεων στον τρισδιάστατο χώρο, ηλεκτρονικός υπολογιστής με το κατάλληλο  λογισμικό (Adamovich et al 2009 ; Achtman et al 2008; Man 2010).

Τα τρία «I» της Virtual Reality (VR)

Είναι προφανές από τον παραπάνω ορισμό ότι η Ε.Π (virtual reality) είναι συγχρόνως Interactive (διαδραστικό) και immersion  (με εμβύθιση) . Οι δύο αυτές ιδιότητες είναι τα δύο «Ι» της τεχνολογίας VR με τα οποία η πλειοψηφία των χρηστών νιώθουν  οικεία. Το τρίτο I  είναι  imagination (φαντασία) είναι  ένας παράγοντας που  στα συμβατικά συστήματα παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο  για τον θεραπευτή όσο και για τον ασθενή .   Το “κοκτέιλ”  αυτό «immersion – interaction – imagination» είναι ο κορμός της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας (Iachini et al 2018 ).

Διεθνώς   οι προοπτικές και η πρακτική της εικονικής πραγματικότητας έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον ερευνητών  καθώς αποτελεί πηγή έρευνας   σε  βάσεις δεδομένων που αφορούν την αποκατάστασή. Περιλαμβάνεται   σε τουλάχιστον 1750 έρευνες έως τώρα και αυτό δείχνει ότι είναι μια ανερχόμενη μέθοδος. Στο εξωτερικό ήδη τα χρησιμοποιούνε χρόνια αυτά τα συστήματα  και το  ιατρικό κέντρο του St Mary στο Σαν Φρανσίσκο κάνει έρευνα και θεραπεία  από το 2009  (Arya et al 2011), από το  2011 στην Ottawa του Καναδά  στο νοσοκομείο Ottawa hospital λειτουργεί μονάδα εικονικής πραγματικότητας.

Ο εικονικός κόσμος θεραπείας και αποκατάστασης είναι φτιαγμένος  τόσο για ενήλικες όσο  και για παιδιά. Λειτουργεί θεραπευτικά μέσα από ένα πλαίσιο ψυχαγωγίας έχοντας επιρροές στο αιθουσαιο σύστημα και  στην διαδικασία της νεύρο-αποκατάστασης. Eίναι ένα  ισχυρό  μέσο βιοανατροφοδότησης καθώς δίνει την ευκαιρία μέσω των εφαρμογών για ταυτόχρονη βελτίωση γνωσιακών και κινητικών  ελλειμάτων . Η μέθοδος  αυτή αποτελεί ένα τρόπο συμπληρωματικό στο πρόγραμμα  αποκατάστασης  στην Ευεξία σε διάφορες παθήσεις όπως για παράδειγμα Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο , Νόσος Parkinson, Gullian Barre , Εγκεφαλική παράλυση , Παραπληγία , Τετραπληγία   όπου η κλινική εικόνα μπορεί να συνοδεύεται με διαταραχές ισορροπίας και ιδιοδεκτικότητας ,ελλιπής συντονισμός κινήσεων , μειωμένη μυϊκή ισχύ , μειωμένος κινητικός έλεγχος.

Πλεονεκτήματα:

  • Χρησιμοποιώντας Ε.Π η ένταση της άσκησης και των αισθητηρίων ανατροφοδοτήσεων (οπτικές, ακουστικές και μερικές φορές αφής) μπορεί να είναι συστηματικά ελεγχόμενη, για να παράσχει την πλέον κατάλληλη, εξατομικευμένη κινητική εκπαίδευση (Rizzo et al 2004)

 

  • Προσαρμόζονται απόλυτα στις ανάγκες και στις ικανότητες του κάθε ασθενή και δίνει την δυνατότητα εξατομικευμένων ασκήσεων σύμφωνα με τους στόχους της θεραπείας (Prashun et al 2010).

 

  • Συστηματική και επαναλαμβανόμενη προσανατολισμένη εκπαίδευση ασκήσεων ρυθμίζοντας τους παραμέτρους και το επίπεδο δυσκολίας(Riva et al 1999; Rizzo et al 2004) .

 

  • Δίνει μεγάλο κίνητρο στον ασθενή και αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την ενεργητική συμμετοχή του έτσι ώστε να διαμορφώσει ένα λειτουργικό αποτέλεσμα.

 

  • Εκτέλεση δραστηριοτήτων με ανάρτηση σωματικού βάρους σε ασφαλές εμπλουτισμένο περιβάλλον  που μοιάζει με αυτό στην πραγματική ζωή .

 

  • Εκπαιδεύει την θέση και τον προσανατολισμό στον εικονικό χώρο(Weiss et al 2006; Riva et al 1999; Rizzo et al 2004) .

 

 

Επιμέλεια Κειμένου : Ασλανίδης Νίκος  – Φυσικοθεραπευτής  Κ.Α.Ευεξία