scroll down

Λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός FES

Λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός FES πρόκειται για τεχνολογία στην οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές ώσεις για τη διέγερση των νεύρων και μέσω αυτών των μυών, με σκοπό τη θεραπεία, τη λειτουργική αποκατάσταση και τη διατήρηση της τροφικότητας των ιστών.

Εφαρμόζεται σε παθήσεις, όπως:

  • Εγκεφαλικό Επεισόδιο
  • Παραπληγία
  • Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
  • Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
  • Guillain Barre

Τα συστήματα F.E.S. χωρίζονται:

· Στα συστήματα Άνω Άκρου, με σκοπό να εκτελέσουμε λειτουργικές δραστηριότητες, όπως το να πιάσουμε ένα ποτήρι ή να δέσουμε τα κορδόνια μας, που χωρίς τη τεχνολογία του F.E.S. δεν θα είχαμε αυτή τη δυνατότητα.

· Στα συστήματα Κάτω Άκρου, με σκοπό τη βάδιση με πρότυπο που προσομοιάζει με το φυσιολογικό, έτσι ώστε να πετύχουμε μεγαλύτερη ταχύτητα βάδισης και να διανύσουμε μεγαλύτερη απόσταση χωρίς κόπωση . Το σημαντικότερο όμως είναι, το ότι περιορίζουμε τον κίνδυνο πτώσεως.

Το σύστημα λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός FES του άνω άκρου

Προάγουν την εκπαίδευση του εγκεφάλου μέσω της νευροπλαστικότητας και εκτελούν μεγάλο αριθμό επαναλήψεων με ακρίβεια.

Εξελιγμένα συστήματα F.E.S. προσαρμοσμένα σε ειδικούς νάρθηκες παρέχουν στον ασθενή την δυνατότητα λειτουργικών κινήσεων και σύλληψης αντικειμένων, δραστηριότητες που δεν μπορούσε να εκτελέσει.

Τα συστήματα αυτά ταυτόχρονα λειτουργούν θεραπευτικά και προάγουν την αποκατάσταση του άνω άκρου.

F.E.S. ως Θεραπευτική Τεχνική Βάδισης και ως Ορθωτικό

Με την βοήθεια της τεχνολογίας F.E.S. επιτυγχάνουμε με φυσιολογικό τρόπο τη βάδιση χωρίς την βοήθεια νάρθηκα και ταυτόχρονα τη θεραπεία και την αποκατάσταση με την εκπαίδευση του εγκεφάλου στο σωστό πρότυπο βάδισης.

Πως γίνεται αυτό;

Η τεχνολογία F.E.S, με την βοήθεια μιας κεντρικής κονσόλας μπορεί να προγραμματίσει τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για τις ανάγκες του κάθε ασθενή ανάλογα με τα προβλήματα του, και να διεγείρει νεύρα ή μυς ώστε να πετύχει συσπάσεις των μυών την στιγμή που τις χρειαζόμαστε στον κύκλο της βάδισης.

Η τεχνική λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός FES είναι μη επεμβατική, δεν έχει παρενέργειες, δεν έχει επιπλοκές και επιτυγχάνει με φυσιολογικό τρόπο την βάδιση.

Δίνει λύσεις σε παθολογικά πρότυπα βάδισης που προκαλούνται από τις παθήσεις που προαναφέρθηκαν, όπως:

· Πτώση του άκρου ποδός

· Ανάκυρτο γόνατο

· Αδυναμία τετρακέφαλου

· Αδυναμία γλουτιαίων

Με την εφαρμογή της τεχνολογίας F.E.S. τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φυσιολογικό τρόπο.

Αυτό αποδεικνύεται με αντικειμενικά στοιχεία μέσα από μια εξέταση που ονομάζεται «Ανάλυση Βάδισης», η οποία εφαρμόζεται στο εξειδικευμένο Κέντρο Νευροαποκατάστασης «Ευεξία» ταυτόχρονα με ηλεκτρομυογραφική καταγραφή και μας παρέχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να δημιουργήσουμε το ιδανικό πρόγραμμα αποκατάστασης, αλλά και να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα των θεραπειών μας.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι πολλά:

· Επιτυγχάνει φυσιολογικό πρότυπο βάδισης και ταυτόχρονα θεραπεύει

· Παράγει κίνηση με την σύσπαση των μυών του ίδιου του ασθενή, σε αντίθεση με ένα στατικό νάρθηκα βάδισης· Επιτυγχάνει μεγάλο αριθμό επαναλήψεων, που ισοδυναμεί σε μεγάλο αριθμό συσπάσεων των μυών, επομένως βελτιώνει την μυϊκή ισχύ και βελτιώνει επίσης το πρότυπο βάδισης μέσω της νευροπλαστικότητας του εγκεφάλου.

· Αυξάνει την σταθερότητα της βάδισης και ελαττώνει τον κίνδυνο πτώσεως

· Προλαμβάνει τις κακώσεις των συνδέσμων της ποδοκνημικής και αυξάνει την ταχύτητα της βάδισης και την απόσταση που διανύουμε· Επιτυγχάνει συμμετρική βάδιση και στα δυο πόδια

· Έχει συντριπτικά πλεονεκτήματα στη βάδιση σε ανώμαλο έδαφος σε σχέση με τον σταθερό νάρθηκα βάδισης.

Τα συστήματα που εφαρμόζονται σήμερα έχουν αποδείξει την αξία και την αποτελεσματικότητα τους, είναι ασύρματα, δικάναλα, τετρακάναλα ή πολυκάναλα, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενή.

Στo εξειδικευμένo Κέντρo Νευροαποκατάστασης Eυεξία, η τεχνολογία F.E.S., μας βοηθά από τις πρώτες ημέρες της εισαγωγής του ασθενή:

· Να επιτύχουμε ταχύτερα αποτελέσματα

· Να περιορίσουμε την αναπηρία και

· Να αυξήσουμε την λειτουργική ανεξαρτησία του ασθενή.

Εφαρμόζεται άμεσα στο πρώιμο στάδιο της αποκατάστασης σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές τεχνικές όπως:

– το σύστημα ελάττωσης του βάρους του σώματος κατά την βάδιση (Body Weight Gait Support)

– το ρομποτικό σύστημα βάδισης

Στο εξειδικευμένο Κέντρο Νευροαποκατάστασης «Ευεξία», ιατρική μας ομάδα είναι πρόθυμοι να σας ενημερώσουν για τα πλεονεκτήματα της μεθόδου, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της.

Ο Λειτουργικός ηλεκτρικός ερεθισμός FES είναι μια πολύτιμη και αποτελεσματική μέθοδος αποκατάστασης των νευρολογικών παθήσεων και ανοίγει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογών.