scroll down

Ρομποτικό Σύστημα Βάδισης

Το ρομποτικό σύστημα βάδισης, είναι μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία, ένα καινοτόμο σύστημα με προηγμένη ρομποτική τεχνολογία, που βοηθά στην αντιμετώπιση των διαταραχών βάδισης, ισορροπίας και συντονισμού των κινήσεων.

Η μέθοδος είναι κατάλληλη για ένα ευρύ φάσμα ασθενών με διαταραχές βάδισης. Το ρομποτικό σύστημα βάδισης μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του Parkinson, παραπληγία, καθώς και άλλες νευρολογικές και ορθοπεδικές παθήσεις.

Ιδιαίτερο πλεονέκτημα για το ρομποτικό σύστημα βάδισης αποτελεί το γεγονός ότι είναι κατάλληλο για χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Πέραν όμως  από την κυρίως λειτουργία του, λειτουργεί ως υποστηρικτικός μηχανισμός όσον αφορά στην ελάττωση του πόνου, τη μείωση της σπαστικότητας, την βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας του ασθενούς.

Το ρομποτικό σύστημα βάδισης αποτελείται από τέσσερα τμήματα:

  • μια πλατφόρμα, που συγχρονίζεται αυτόματα με την ταχύτητα βάδισης
  • ένα σύστημα ανάρτησης του σώματος
  • το ρομποτικό σύστημα που κινεί τα πόδια
  • το λογισμικό του συστήματος.

Το προηγμένο λογισμικό σύστημα βάδισης ελέγχει και προσαρμόζει τους ρομποτικούς βραχίονες που μέσω αισθητήρων ανίχνευσης παρέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του συστήματος πληροφορίες για τη διαδικασία βάδισης, ρυθμίζοντας τη δύναμη και την ταχύτητα ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ασθενή.

Ο ασθενής σε πρώιμο στάδιο – στο στάδιο δηλαδή που δεν έχει ακόμη την ικανότητα να ορθοστατήσει, που δεν μπορεί να κινήσει τα πόδια του – εκπαιδεύεται στη διαδικασία της βάδισης. Με τον τρόπο αυτό, ο ασθενής εκπαιδεύεται σωστά στο πρότυπο βάδισης, αποφεύγεται ο κίνδυνος πτώσεως και η προσπάθεια 3 θεραπευτών να χειριστούν τον ασθενή, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ελαττώνεται ο χρόνος αποκατάστασης.

Η εκπαίδευση βάδισης με ρομποτική τεχνολογία είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος, καθώς το σύστημα λειτουργεί σε ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον με δικλείδες ασφαλείας, στοχεύοντας πάντα στη διασφάλιση  της ατομικής  ακεραιότητας και της  υγείας του ασθενή.

Ειδικευμένη επιστημονική ομάδα με ιατρό Φυσική Ιατρικής και αποκατάστασης αξιολογεί τον ασθενή και καθορίζει την συχνότητα, τον αριθμό και τον χρόνο των θεραπειών. Ενδεικτικά 20-24 θεραπείες είναι αποτελεσματικές στις περισσότερες περιπτώσεις.

Γενικά, το ρομποτικό σύστημα βάδισης είναι μια πολύτιμη μέθοδος θεραπείας σε ασθενείς με διαταραχές βάδισης, με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής διατηρεί την ικανότητα βάδισης και έχει φυσιολογικό εύρος κίνησης των αρθρώσεων των κάτω άκρων.

Στο Κέντρο  Αποκατάστασης και Αποθεραπείας ΕΥΕΞΙΑ, η έμπειρη ομάδα ιατρών θα σας βοηθήσει και θα σας ενημερώσει για την χρησιμότητα της θεραπείας, καθώς επίσης και για την χρησιμότητα και την  δυναμική των αποτελεσμάτων της.

Αληθινές μαρτυρίες ασθενών που χρησιμοποίησαν το ρομποτικό σύστημα βάδισης αναφέρονται παρακάτω:

     

  •   Γυναίκα ασθενής, 62 ετών,η οποία υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο με αριστερή ημιπληγία.

    «Όταν βάδιζα το γόνατο μου δεν μπορούσε να λυγίσει με αποτέλεσμα να βαδίζω ιδιόμορφα και πολύ αργά. Ακολούθησα πρόγραμμα για 2 μήνες με το ρομποτικό σύστημα βάδισης και τώρα βαδίζω  με μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η ικανότητά μου να διανύω μεγαλύτερες αποστάσεις»

  •   . Άνδρας ασθενής, 34 ετών, με σκλήρυνση κατά πλάκας και χρήστης ηλεκτροκίνητου αναπηρικού αμαξιδίου.

    «Έκανα πισίνα για 5 χρόνια για να καταφέρω να διατηρήσω τους μυς μου σε καλή κατάσταση και να ελαττώσω τη σπαστικότητα. Χρησιμοποίησα το ρομποτικό σύστημα βάδισης 3 φορές την εβδομάδα για διάστημα τριών μηνών. Τα οφέλη ήταν πολλαπλά και άμεσα. Αυξήθηκε η δύναμή μου και μπορώ να σταθώ στον ορθοστάτη με μεγαλύτερη ευκολία και για περισσότερη ώρα. Αυξήθηκε η αντοχή μου και εκτελώ τις καθημερινές μου δραστηριότητες πιο αποτελεσματικά. Έχω καλύτερη ισορροπία και λιγότερη δυσκαμψία. Οι μετακινήσεις μου γίνονται με μεγαλύτερη  ευκολία και με ασφάλεια. Θέλω να συνεχίσω τις συνεδρίες και να διατηρήσω την ανεξαρτησία μου.»

Το ρομποτικό σύστημα βάδισης προϋποθέτει θέληση και απαιτεί αποφασιστικότητα, προκειμένου να έχετε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Στο Κέντρο Αποκατάστασης ΕΥΕΞΙΑ,  νοσηλεύονται ασθενείς που παρουσιάζουν μεγάλη δυσκολία στη βάδιση, ωστόσο μετά το πέρας των θεραπειών του προγράμματος αποκατάστασης είναι πλέον σε θέση να περπατήσουν.

Τα πλεονεκτήματα της υποβοηθούμενης  θεραπείας με το  ρομποτικό σύστημα, είναι τα εξής:

• Μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης

• Επανεκπαιδεύει τον εγκέφαλο στην αυτοματική διαδικασία της βάδισης

• Επιτυγχάνει πολλές επαναλήψεις του κύκλου βάδισης με ακρίβεια και με το ίδιο   πρότυπο

• Ελαττώνει τη σπαστικότητα

• Είναι η μόνη θεραπεία που εφαρμόζεται σε πρώιμο στάδιο

• Παρέχει ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον θεραπείας

• Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, μπορεί να βοηθήσει και ασθενείς των οποίων το   πρόβλημα δεν είναι πρόσφατο αλλά  χρόνιο

• Επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα