scroll down

Μύθοι και αλήθειες για το αντιγριπικό εμβόλιο

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος  μείωσης της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου στον πληθυσμό, γι αυτόν τον λόγο,  πρέπει  να τονίσουμε την αναγκαιότητά του. Το βασικότερο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η αποφυγήτου να παρασυρθούμε από μύθους που κατά καιρούς ακούγονται σχετικά με αυτό.

Αρχικά, πρέπει να αναφερθεί ότι η γρίπη είναι μία δυνητικά θανατηφόρος νόσος με εύκολη μετάδοση που εξαπλώνεται ταχέως , επηρεάζοντας το 5-15% του παγκόσμιου πληθυσμού.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 καταγράφηκαν στην Ελλάδα,  111 σοβαρά κρούσματα γρίπης από τα οποία 107 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 42 έχασαν την ζωή τους, ενα μέρος από αυτα τα κρούσματα έλαβαν τόπο και στη Θεσσαλονίκη. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο. Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν τους μήνες έξαρσης της νόσου, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Ο Νοέμβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας.  Συνίσταται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών και περιλαμβάνει μόνο μία δόση. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και τα νεογνά. Ωστόσο, καλό θα είναι να αναφέρουμε και κάποια στοιχεία, έτσι ώστε να μπουν ορισμένα πράγματα στην θέση τους.

Πρέπει να τονίσουμε πως φυσικά και το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι τέλειο, αλλά σίγουρα θα είστε σε πλεονεκτική θέση εφόσον το κάνετε. Το εμβόλιο μπορεί να φτάσει έως και 70 % αποτελεσματικότητας σε μία χρονιά, ωστόσο εάν είμαστε άτυχοι το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο. Για παράδειγμα, πριν από τρία χρόνια το ποσοστό ήταν μόνο 23 %, όμως το σύνηθες ποσοστό κυμαίνεται στο 50 %. Θα αναρωτηθεί κανείς  γιατί δεν έχει 100 % αποτελεσματικότητα όπως άλλα εμβόλια; Πρώτον, δεν υπάρχει ενιαία εποχική γρίπη και λόγω της μετάλλαξης  του ιού , κάθε χρόνο χρειαζόμαστε μιας νέας σύνθεσης εμβόλιο. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πρέπει να αποφασίσουν την άνοιξη  την σύνθεση του εκάστοτε  εμβολίου γρίπης , έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την παρασκευή του. Δεύτερον, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στο εμβόλιο και αυτό οφείλεται σε άλλους παράγοντες υγείας του κάθε οργανισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να αναλογιστούμε πως η αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 50 %  είναι πολύ καλύτερο ποσοστό συγκριτικά με το 0% που επιλέγει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού λόγω φόβου και άγνοιας. Ένας άλλος μύθος ευρέως γνωστός, είναι ότι το εμβόλιο υπάρχει πιθανότητα να σας κολλήσει τη γρίπη, κάτι το οποίο είναι λανθασμένο  καθώς η γρίπη κολλάει μόνο από ζωντανούς ιούς και το αντιγριπικό εμβόλιο περιέχει μόνο αδρανοποιημένους ιούς. Μόνο η έκδοση του εμβολίου σε ρινικό σπρέι περιέχει κάποιους ζώντες ιούς, όμως είναι αποδυναμωμένοι και δεν μπορούν να επιβιώσουν στους πνεύμονες.

Στο Κέντρο Αποκτάστασης  Ευεξία στη Θεσσαλονίκη , η συμβολή του φαρμακοποιού είναι καθοριστική για την εκστρατεία του αντιγριπικού εμβολιασμού , διότι αποτελεί ένα κόμβο στην αλυσίδα ενημέρωση-διάθεση-λήψη του
αντιγριπικού εμβολιασμού τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού.

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Τα νέα της Ευεξίας