scroll down

To botox ως θεραπεία για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων.

Σίγουρα όλοι έχουμε συνδέσει την τοξίνη αλλαντίασης( botox) με την κοσμητική ιατρική και με ενέσεις που ώς σκοπό έχουν να καλυφθούν οι ρυτίδες και να βελτιωθεί η εξωτερική εμφάνιση μας. Ομως το botox μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα και στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία κάποιων νευρολογικών παθήσεων. 

Σε ποιούς απευθύνεται η θεραπεία;

Η εφαρμογή της τοξίνης αλλαντίασης (botox) μπορέι να ωφελήσει ασθενείς που παρουσιάζουν σπαστικότητα, δυστονίες, ακόμα και εκείνοι που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες.

 H κύρια αιτία  της σπαστικότητας είναι οι βλάβες που έχουν δημιουργηθεί στον ασθενή έπειτα  από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, εγκεφαλική παράλυση, όγκους, τραυματική βλάβη του νωτιαίου μυελού, και σκλήρυνση κατά πλάκας .Η σπαστικότητα διαταράσσει τη διάρκεια της φυσιολογικής κίνησης. Αναλόγως τη βλάβη που έχει δημιουργηθεί  μπορεί ο μυϊκός τόνος να είναι μονίμως αυξημένος, οπότε μιλάμε για μόνιμη σπαστικότητα ή διαλείπων, οπότε έχουμε παροξυσμική σπαστικότητα. 

Αξίζει να τονίσουμε πως ύστερα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι ασθενείς για να διατηρήσουν την κινητικότητά τους ή για να ξανακερδίσουν τις ικανότητές τους, χρειάζονται ενα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπειών  αποκατάστασης. 

Στη Θεσσαλονίκη  η επιστημονική ομάδα της Ευεξίας στοχεύει μέσα από τις θεραπείες αποκατάστασης να βελτιώνει τις απλές καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς, όπως τη βάδιση, καθώς και τη διεκπεραίωση των βασικών καθημερινών αναγκών, όπως το ντύσιμο, η σίτιση, η σωματική υγιεινή κ.α. που έχουν επηρεαστεί από την πάθηση.                                                 

Ποιά είναι η διαδικασία χορήγησης της τοξίνης αλλαντίασης (botox);

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε τη διαδικασία χορήγησης του botox , η οποία είναι απλή και γρήγορη. Η χορήγηση γίνεται  από τους  Φυσίατρους  της επιστημονικής ομάδας , αφού πρώτα μελετηθούν οι μύες που εμπλέκονται για τη δημιουργία της σπαστικότητας.Η έγχυσή του είναι ανώδυνη και γίνεται ενδομυικά, δηλαδή τοπικά στο μυ ή στους μύες που μας ενδιαφέρουν και είναι υπεύθυνοι για τη σπαστικότητα αυτή, με μια λεπτή βελόνα.

 

Σημαντικό! Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως σε πολλές περιπτώσεις έτσι και εδώ, όσο πιο νωρίς από την εμφάνιση της σπαστικότητας γίνει η εφαρμογή του botox, τόσο καλύτερα και πιο γρήγορα είναι τα αποτελέσματα, καθώς με την πάροδο του χρόνου η σπαστικότητα εγκαθίσταται και αναπτύσσει μόνιμες βλάβες.

Ποιά είναι η επίδραση της ουσίας στον οργανισμό μας;

Μετά την έγχυση , η τοξίνη αλλαντίασης  μεταφέρεται στη νευρομυϊκή σχισμή, με αποτέλεσμα να αποκλείει την περιφερική απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας βασικός διαμεσολαβητής για την επικοινωνία νεύρου- μυός. 

Ετσί  χαλαρώνει τοπικά τους μύες που έχουν προσβληθεί από τη σπαστικότητα. Το botox λειτουργεί και έχει καλύτερα ακόμα αποτελέσματα όταν συνδυάζεται με το πρόγραμμα θεραπειών που περιέχει φυσικοθεραπείες, καθώς μειώνει τον πόνο και αυξάνει ή επανακτά τη λειτουργικότητα των ασθενών. 

Τα βασικά πλεονεκτήματα της θεραπείας;

Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του botox είναι πολλά και σημαντικά.

– Απλός τρόπος χορήγησης, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία από τον ασθενή.

– Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες, παροδικές και δεν επανεμφανίζονται, με την κατάλληλη ρύθμιση της δόσης.

– Με τη χρήση της αλλαντικής τοξίνης μπορούμε να μειώσουμε ή να διακόψουμε, τη φαρμακευτική αγωγή  για την αντιμετώπιση της σπαστικότητας, μειώνοντας έτσι τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες τους, όπως γενικευμένη κόπωση και γαστρεντερικές διαταραχές.

– Αντίθετα με τα από του στόματος χορηγούμενα μυοχαλαρωτικά φάρμακα, η αλλαντική τοξίνη χορηγείται μόνο τοπικά με ενδομυϊκή έγχυση, χαλαρώνοντας μόνο τους εν συσπάση μύες χωρίς να επιβαρύνειτους υπόλοιπους και χωρίς να προκαλεί συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες.

– Η αλλαντική τοξίνη προκαλεί, αποδεδειγμένως, ελάττωση της σπαστικότητας βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας σημαντική βοήθεια στο συνολικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

-Παρότι είναι μια πολύ ισχυρή τοξίνη, οι δόσεις που χρησιμοποιούνται είναι τόσο μικρές που δεν έχουν επιβλαβές αποτέλεσμα.


      Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η αλλαντική τοξίνη έχει χρησιμοποιηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως για την αποκατάσταση της υγείας τους, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, δίνοντας λύση σε προβλήματα που μέχρι τώρα ήταν μη αντιμετωπίσιμα. Η χορήγηση της βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής  των ασθενών που υποφέρουν από δυστονίες ή από σπαστικότητα. Στα πλαίσια των θεραπειών αποκατάστασης θα  πρέπει να χρησιμοποιείται από ιατρούς που γνωρίζουν την ανατομία της περιοχής όπου γίνεται η έγχυση, καθώς και τον τρόπο έγχυσης.

Share it
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Τα νέα της Ευεξίας